Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Жозеп Боррель запропонував припинити постачання зброї в Україну, щоб зупинити війну

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Жозеп Боррель нібито запропонував припинити постачання зброї в Україну, щоб зупинити війну. Автори повідомлень посилаються на інтерв’ю видання El Intermedio. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що Жозеп Боррель в інтерв'ю такого не говорив. Він пояснював, що існують декілька сценаріїв закінчення війни, при чому у всіх можливих сценаріях ЄС допомагатиме Україні. Також він зазначив, що «негайно» війну можна припинити, якщо, наприклад, ЄС не постачатиме зброї, а Росія захопить Україну. Далі пояснив, що це не закінчення війни, і «такий варіант» не становить жодної перемоги як для ЄС, так і для України. Тобто зі слів Борреля чітко зрозуміло, що такий спосіб припинення війни неможливий. А пропагандисти спотворили контекст сказаного й заявили, що нібито ЄС не буде допомагати Україні. 

Так агітпроп прагне показати, як нібито вже всі втомилися від постійної допомоги Україні. Мовляв, Захід готовий припинити війну та дозволити Росії захопити Україну. 

EU
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join