Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В одеських школах дітей вербують на фронт

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Одесі нібито вже почали вербувати школярів на фронт під виглядом літніх волонтерських робіт. Автори прикріплюють скриншот гугл-форми (яку буцімто поширила адміністрація школи), де, мовляв, дітей запитують, чи в них нема «бажання працювати в ЗСУ протягом літа». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що інформація про відрядження дітей на фронт — неправдива. В Україні не залучають дітей до служби в армії — мобілізації підлягають військовозобов'язані від 18 до 60 років. Водночас гугл-форма містить безліч орфографічних помилок, які вказують на використання сторонніх сервісів, як-от перекладача. Наприклад, у графі з ПІБ на скриншоті зображено «ПІО» (О — від російського «отчество» ). Опис самого опитування також з помилками: «просимо висловити свою думку для поліпшення роботі школи». Найбільш імовірно, що це опитування скомпілювали за допомогою гугл-перекладача. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему «поголівної мобілізації» серед юнаків та юначок, адже нібито їх мобілізують, бо більше нема кого. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що українське керівництво порушує свої ж закони й мобілізує дітей, жінок, студентів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись