Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В одеських школах дітей вербують на фронт

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Одесі нібито вже почали вербувати школярів на фронт під виглядом літніх волонтерських робіт. Автори прикріплюють скриншот гугл-форми (яку буцімто поширила адміністрація школи), де, мовляв, дітей запитують, чи в них нема «бажання працювати в ЗСУ протягом літа». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що інформація про відрядження дітей на фронт — неправдива. В Україні не залучають дітей до служби в армії — мобілізації підлягають військовозобов'язані від 18 до 60 років. Водночас гугл-форма містить безліч орфографічних помилок, які вказують на використання сторонніх сервісів, як-от перекладача. Наприклад, у графі з ПІБ на скриншоті зображено «ПІО» (О — від російського «отчество» ). Опис самого опитування також з помилками: «просимо висловити свою думку для поліпшення роботі школи». Найбільш імовірно, що це опитування скомпілювали за допомогою гугл-перекладача. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему «поголівної мобілізації» серед юнаків та юначок, адже нібито їх мобілізують, бо більше нема кого. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що українське керівництво порушує свої ж закони й мобілізує дітей, жінок, студентів. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join