Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Захід втомився від війни та готовий піти на поступки Росії

У кремлівських медіа та російському сегменті соцмереж поширюють інформацію про те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито повідомив про втому Заходу від війни в Україні та готовність піти на поступки Росії. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Заява, на яку посилається агітпроп, була зроблена 18 серпня у Зальцбурзі на пресконференції з канцлером Австрії Негаммером. Олаф Шольц заявив: «Російське вторгнення в Україну ставить перед нами нові серйозні проблеми... Нам усім доведеться адаптуватися до цієї нової геополітичної реальності та зробити необхідні висновки… Ця війна у Європі закликає всіх нас критично проаналізувати своє уявлення про себе, а іноді й бути готовими ухвалити незручні рішення».

Шольц повідомив, що наразі триває постачання зброї в Україну, аби вона могла захиститися від Росії. Під «незручними рішеннями» канцлер Німеччини мав на увазі саме постачання зброї, адже це суперечить «багатолітнім принципам німецької політики».

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Німеччину та посварити Україну зі своїми союзниками. Агітпроп поширює думку, що Захід втомився від війни, тож Україні доведеться поступитися Росії. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що дітей у Німеччині нібито змушують працювати та «віддавати» кошти на допомогу Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись