Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Франція привітала Україну з Днем Незалежності білбордом з картою без Криму

У російському сегменті соцмережі «Х», раніше відомої як «Твіттер», та анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фотографію білборду, який встановили нібито у Франції на честь Дня Незалежності України. На ньому зображена карта України без Криму, а кольори державного прапора розміщені навпаки. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. За допомогою інструментів пошуку зображень вони визначили, що цей білборд насправді стоїть у Копенгагені й на ньому немає карти України. А журналісти «Укрінформу» виявили, що оригінальне зображення взяли з брендбуку данської компанії AFA JCDecaux. Ба більше, президент Франції Емманюель Макрон під час виступу на Кримській платформі 23 серпня ще раз підкреслив, що не визнає анексії Криму.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати західних партнерів та посіяти розбрат між Україною і Францією. Раніше ми спростовували маніпуляцію, що французьким інструкторам начхати на долю українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись