Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Французьким інструкторам начхати на долю українських військових

Російські медіа поширюють інформацію, нібито французьким інструкторам, які навчають українських військових, начхати на їхню подальшу долю. Посилаючись на авторку видання Le Monde Еліз Венсан, вони стверджують, що інструктори після завершення тренувань влаштовують «проводи» українців, які «вирушають на можливу загибель». Мовляв, інструктори кажуть: те, що далі буде з українцями, нас не стосується. Проте це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту The Insider. Вони стверджують, що насправді у короткій статті Венсан «У Польщі французи навчають українських солдатів» ідеться про те, що Франція розсекретила інформацію про програму навчання українських військових на колишній радянській військовій базі у Польщі, у якій беруть участь 120 французьких інструкторів та 80 осіб із додаткового персоналу. Французький полковник Бенуа, що бере участь у тренінгах відзначає високу мотивацію українських військових. Натомість фраза, яку поширюють пропагандисти, є вирваною з контексту. У повній версії завершення статті йдеться, що «про страх перед майбутнім офіційно не говорять», у контексті чого Бенуа і заявив про те, що подальші події — це «не їх тема». 

У цьому випадку пропагандисти намагаються видати фразу одного полковника за доказ байдужого ставлення іноземців до життів українських вояків. Однак сама фраза стосується лише церемонії завершення тренінгів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись