Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові на кордоні з Польщею перевіряють авто у захисних костюмах і масках через підвищений рівень радіації

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, стверджують, нібито на заході України «стрибок радіації», через що українські військові почали ретельно оглядати автомобілі на кордоні в захисних костюмах і масках. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck та Agence France-Presse (AFP). Вони  наголошують, що фото, яке пропагандисти надають як доказ своїх тверджень, насправді було опубліковане на сторінці Прикордонної служби Польщі 2020 року. На цій версії фото є підпис його автора - Владислав Чулак. Фактчекери з AFP звернулись до Чулака, який підтвердив, що зробив це фото під час пандемії коронавірусу у 2020 році на пункті пропуску Губінек між Польщею та Німеччиною. 

У VoxCheck також стверджують, що на запит польського видання Konkret24 в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ зазначили, що військові на кордоні не здійснюють перевірок у захисних костюмах. Прессекретарка польської Прикордонної служби Анна Михальська теж підтвердила, що на україно-польському кордоні немає українських військових у захисних костюмах і масках.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть залякати як іноземців, так і українців, а також перекласти відповідальність за злочини росіян з агресора на жертву. Зрештою фахівці VoxCheck стверджують, що цей фейк створено на підтримку заяв секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева від 19 травня 2023 року, де він сказав, начебто внаслідок вибуху боєприпасів зі збідненим ураном у Хмельницькій області на Європу насувається радіація. Однак Головний центр спеціального контролю Державного космічного агентства України стверджує, що радіаційний фон на заході України був у нормі.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись