Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «братній народ»

Ідея «братнього народу» зародилася в радянські часи. Це ще одна спроба прив’язати історію Білорусі та України до Росії та заперечити існування білорусів і українців як окремих націй. Мовляв, усі ми єдині, історія у нас одна, кожен із нас — «брат і сестра». Комуністична пропаганда формувала образ України як російської колонії. Після здобуття незалежності України Кремль далі просував цей міф й стверджував, що білоруси, українці й росіяни історично нероздільні.

Загалом російському агітпропу вигідно використовувати риторику про існування  «братніх народів» навіть у контексті російсько-української війни. Адже неспровоковану агресію проти українців, їх геноцид Москва подає як «конфлікт» і просту «сварку» між слов’янськими народами. Нібито українців та росіян просто «посварили» та їм треба якнайшвидше «помиритися». У такий спосіб пропагандисти спотворюють реальність та приховують одну із цілей їхньої агресії — знищити українців як націю. 

Водночас це може впливати й на західні медіа, лідерів думок, які перебирають риторику про «конфлікт» народів. Наприклад, ще у квітні 2022 року президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю телеканалу France 2 відмовився назвати дії Росії в Україні «геноцидом». Свою думку Макрон спробував пояснити так: «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці. – Ред.) – брати». Уже у 2023 році він заявив, що прагне перемоги України й сподівається, що Росія зазнає поразки. 

Те саме відбувається із західними медіа. За ключовими словами «Ukrainian crisis» пошуковик видає низку матеріалів про «конфлікт» і так звану «кризу» в Україні. Власне, ця риторика дозволяє агітпропу применшувати свої злочини в Україні, адже це просто невеличка «сварка». В Україні триває війна, і росіяни вбивають українців, нищать цивільну інфраструктуру, перешкоджають спокійному життю.

Жодного «братнього народу» не існує, адже українці — окрема нація серед інших. Українці мають власну історію, традиції та звичаї. Україна та Росія історично розвивалися за різних умов і зазнавали впливу різних сусідів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись