Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Секретар РНБО Олексій Данілов «стурбований тим, що все більше українців виступають за мирні переговори»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Олексій Данілов під час виступу для львівського телеканалу почав стверджувати, що «все більше українців виступають за мирні переговори». Мовляв, це «небезпечна тенденція для України». Це — маніпуляція.

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили виступ Олексія Данілова та визначили, що загальний контекст промови пропагандисти спотворили. Фактчекери пояснюють, що слова Олексія Данілова вирвали з контексту, адже він не казав винятково про цивільних українців. Він говорив про прибічників «русского мира» та колаборантів, які можуть дестабілізувати ситуацію в Україні. 

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти хочуть дестабілізувати настрої українців, адже буцімто Україна готується до мирних переговорів. Українське керівництво неодноразово заявляло, що домовлятися з агресором неможливо. Водночас раніше пропагандисти переконували, що війна нікому не потрібна, треба  «якось» домовлятися. Нібито Україна розв’язала війну з Росією та відмовляється від будь-яких перемовин, ба більше — країни Заходу буцімто заборонили Зеленському вести переговори.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» аналізував меседж, у якому стверджували, що У США планують проводити мирні переговори з Росією, оскільки саме Америка веде війну пліч-о-пліч з Україною проти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись