Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Двоє українців «очолили протести в Грузії»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що протест у Грузії 8 березня очолили двоє українців, які були «навчені американцями» і брали участь у «кольорових революціях» в інших країнах. Автори повідомлень додають, що «українські мітингарі» використовували коктейлі Молотова. Як доказ автори повідомлень додають відеофрагмент протесту, який зафіксував один із грузинських каналів. Це — неправда. 

За кейс взялися фактчекери проєкту MythDetector, які визначили, що на кадрах зображені не українці. Як пояснюють фактчекери, на відео зображені грузинські волонтери «Центру екстремальної медицини», які надавали медичну допомогу постраждалим під час акції. Це відео також опублікували на сторінці «Центру екстремальної медицини» у фейсбуку. На відео зображені люди в такому ж одязі, й вони промивають очі постраждалому сольовим розчином, який автори повідомлень назвали коктейлем Молотова.

Аналітики звернулися також власне до волонтерів, які підтвердили, що на кадрах зображені грузинські волонтери, а не «українські мітингарі, навчені американцями».

Нагадаємо, громадськість Грузії виступає проти ухвалення в першому читанні закону «Про прозорість іноземного впливу», який здобув назву «російський закон». Його вважають аналогом сумнозвісної заборони «іноагентів» у Росії, що фактично придушила і без того слабкі голоси опозиції та унеможливила присутність всередині країни міжнародних моніторингових місій. Закон, прийнятий парламентом Грузії 7 березня 2023 року, передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу». Влада планує створити спеціальну відкриту базу організацій та фізичних осіб, якщо частка закордонних вливань в їхню діяльність становитиме хоча б 20%.  Прикметно, що голосування тривало з порушенням регламенту парламенту й без публічного обговорення. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» аналізував меседжі, спрямовані на дискредитацію протестного руху Грузії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись