Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція З початку контрнаступу Україна втратила до 20% усієї західної бронетехніки, — The New York Times

Російські медіа, а також анонімні телеграм-канали з проросійською риторикою, посилаючись на статтю The New York Times, поширили інформацію, нібито з початку контрнаступу Україна втратила до 20% усієї бронетехніки, яку їй передали західні партнери (йдеться про танки, бойові машини піхоти та бронетранспортери). Проте це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони стверджують, що у публікації The New York Times насправді згадується лише про те, що до 20% важкого озброєння включно з його західними зразками, що було використане під час контрнаступу під час перших двох тижнів червня, можуть бути знищеними або пошкодженими ворогом. Автори статті повідомляють, що у подальші тижні рівень українських втрат бронетехніки знизився до 10%, оскільки Україна тоді змінила тактику наступу.

Маніпулюючи іноземними публікаціями, пропагандисти хочуть сформувати хибне враження провалу України на полі бою та показати «неефективність» західної зброї. Однак у цій ситуації навіть у згаданій статті вказано, що низка зразків західного озброєння не використовується під час контрнаступу, а втрати західної техніки перебільшено. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись