Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 47% одеситів виступають проти вступу України до НАТО

Російські медіа, а також анонімні телеграм-канали, де поширюють проросійську риторику, стверджують, ніби 47% одеситів виступають проти вступу України до НАТО. Мовляв, такі дані опублікували в результатах соцопитування, проведеного Міжнародним республіканським інститутом (США). Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони стверджують, що насправді 53% одеситів проголосували б за вступ до НАТО і лише 18% проти. Наприкінці червня Міжнародний республіканський інститут дійсно опублікував результати соцопитування, де у респондентів запитували, чи проголосували б вони за вступ України до НАТО, якби «зараз» відбувався референдум щодо цього питання. У ньому не вказано, що інші 47% респондентів з Одеси виступають проти вступу України. Якщо ретельніше прочитати оригінальний документ із дослідженням, то на сторінці 136 можна знайти, що лише 18% одеситів відкрито виступають проти. Ще 21% респондентів відповіли, що не голосували б узагалі, а 8% воліли не відповідати або не змогли відповісти. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть показати, що українці нібито виступають проти інтеграції України до НАТО, особливо у південних та східних регіонах країни. Минулого тижня «Детектор медіа» писав, що ще пропагандисти говорили про нещодавній саміт НАТО у Вільнюсі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись