Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Парижі проведуть розпродаж ікон із Києво-Печерської лаври

Російські медіа та користувачі соцмереж, що поширюють проросійську риторику, стверджують, що в Парижі нібито планують провести розпродаж ікон із Києво-Печерської лаври на окремому аукціоні. Мовляв, доказом цього є фото білборду з рекламою заходу із запланованою датою — 1 жовтня. Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони взяли коментар у представника аукційного дому Osenat, що вказаний на «бігборді». Він заявив, що це оголошення є фейковим, як і сам «аукціон». Крім того, на офіційному сайті дому можна побачити, що на 1 жовтня не заплановано жодного аукціону або інших заходів. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть показати, що західні країни нібито навмисно вивозять витвори мистецтва з історичних памʼяток України, щоб більше ніколи їх не повернути. Однак насправді ж деякі експонати евакуйовують у європейські музеї саме через невпинні російські обстріли цивільної інфраструктури. «Детектор медіа» писав, як іще російський агітпроп інструменталізує історію України у своїх цілях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись