Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни оголосили, що завдали ракетних ударів по Одесі нібито по «місцях виробництва та зберігання безекіпажних катерів ЗСУ»

У міноборони Росії заявили, що в ніч на 14 серпня завдали ударів по Одесі «по місцях виробництва та зберігання безекіпажних катерів ЗСУ». Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Відомство, яким керує Сергій Шойгу, поширює подібні формулювання у звітах про атаки на Одесу та Одеську область, які активізувалися після виходу Росії із «зернової угоди». Насправді росіяни обстріляли не «місця виробництва та зберігання безекіпажних катерів», а супермаркет, гуртожиток, гімнастичний зал місцевої ДЮСШ, багатоквартирні будинки, аптеки та автомобілі.

У такий спосіб агітпроп намагається переконати весь світ у тому, що росіяни не обстрілюють цивільні об’єкти, а б’ють лише по військовій інфраструктурі. Так вони намагаються приховати геноцид українців. Раніше ми розповідали про меседж, що українські високопосадовці видають військові об’єкти за цивільні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись