Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харкові знайшли місце масового поховання жертв «чорної трансплантології»

В американському сегменті соцмережі «X», раніше відомої як «Твіттер», поширюється повідомлення з фото про те, що під час розкопок у Харкові біля лікарні №6 знайшли трупи без органів, зокрема немовлят. Голова Всеукраїнської федерації багатодітних сімей Тетяна Захарова нібито вважає, що новонароджених могли продати дослідникам або клінікам, які роблять ін’єкції краси стовбуровими клітинами. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс. На фото, яке поширюється в соцмережах, зображений процес ексгумації тіл із братської могили в Лимані у 2022 році. А сам матеріал було написано 14 років тому, і ґрунтується він на цитатах Грема Сміта, московського кореспондента канадської газети The Globe and Mail.

У такий спосіб російський агітпроп продовжує просувати меседж про те, що Україна — світовий лідер «чорної трансплантології». Вони виправдовують дії Росії та звинувачують українську владу у злочинах, аби дискредитувати її та підірвати довіру українців до неї. Раніше ми спростовували фейк про те, що українські батальйони вбивають українських дітей, а тоді вивозять їхні органи під експортним кодом зерна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись