Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Харкові знайшли місце масового поховання жертв «чорної трансплантології»

В американському сегменті соцмережі «X», раніше відомої як «Твіттер», поширюється повідомлення з фото про те, що під час розкопок у Харкові біля лікарні №6 знайшли трупи без органів, зокрема немовлят. Голова Всеукраїнської федерації багатодітних сімей Тетяна Захарова нібито вважає, що новонароджених могли продати дослідникам або клінікам, які роблять ін’єкції краси стовбуровими клітинами. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс. На фото, яке поширюється в соцмережах, зображений процес ексгумації тіл із братської могили в Лимані у 2022 році. А сам матеріал було написано 14 років тому, і ґрунтується він на цитатах Грема Сміта, московського кореспондента канадської газети The Globe and Mail.

У такий спосіб російський агітпроп продовжує просувати меседж про те, що Україна — світовий лідер «чорної трансплантології». Вони виправдовують дії Росії та звинувачують українську владу у злочинах, аби дискредитувати її та підірвати довіру українців до неї. Раніше ми спростовували фейк про те, що українські батальйони вбивають українських дітей, а тоді вивозять їхні органи під експортним кодом зерна.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join