Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна — світовий лідер «чорної трансплантології»

Пропагандисти активно поширюють інформацію про те, що Україна нібито є світовим лідером нелегальної трансплантології. Мовляв, в Україні торгують органами онлайн та офлайн. На підтримку цього меседжу вони вигадують низку фейків. Наприклад, буцімто у 2014 році ОБСЄ констатувала, що у місцях масових поховань у зоні бойових дій було знайдено тіла людей без внутрішніх органів. Мовляв, їх вилучили нелегальні трансплантологи. Крім того, пропагандисти наголошують, що у червні 2023 року представники Міністерства охорони здоровʼя однієї з країн НАТО нібито домовилися з Україною про постачання вагона-рефрижератора з людськими органами та частинами тіла, які найчастіше використовують у трансплантології, зокрема очима, деякими видами кісток, тканин, серцями та печінками.  

На меседж звернули увагу аналітики The Insider. Вони зʼясували, що насправді у 2014 році ОБСЄ констатувала цілком протилежне. Зокрема, тодішня Спеціальна представниця та координаторка ОБСЄ з боротьби з торгівлею людьми Мадіна Джарбусинова заявила, що її слова вирвали з контексту російські медіа. Це стосується її висловлювань у відповідь на заяви кількох російських ГО під час Наради ОБСЄ з людського виміру (Human Dimension) щодо можливого вилучення органів на продаж на сході України. Тоді Джарбусинова також процитувала відповідь українського представника, який заявив, що ці обвинувачення будуть розслідуватися, як тільки Україна отримає ширший доступ до регіону. Спеціальна представниця тоді наголосила, що в ОБСЄ немає доказів вилучення органів на Донбасі.

Що стосується фейку про вагон-рефрижератор, то його вперше поширили в російських телеграм-каналах, звинувачуючи в цій змові Міністерство охорони здоровʼя Туреччини. Насправді органи неможливо заготовлювати заздалегідь, оскільки навіть у холодильниках вони можуть зберігатись дуже недовго. До прикладу, печінка — максимум 15 годин, а серце — 6. Крім того, навіть якщо відправити такі органи одразу ж, подорож через Молдову, Румунію та Болгарію триватиме майже добу, враховуючи необхідні зупинки. Для трансплантації кісток взагалі рідко застосовують донорські тканини — для цього використовують тканини пацієнта, синтетичні трансплантанти або кісткову тканину тварин. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть не лише виправдати злочини Росії проти України, але й дискредитувати українську владу та всіх, хто з нею співпрацює. «Детектор медіа» раніше вже писав про те, як російський агітпроп використовує тему трансплантології, презентуючи Україну як країну беззаконня. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись