Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Офіс Президента України погрожує Польщі розривом відносин після війни

Російські медіа активно поширюють інформацію, нібито Україна погрожує Польщі «повним розривом відносин» після завершення війни. Мовляв, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк сказав, що «україно-польській дружбі — кінець». Втім це — маніпуляція.  

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що Подоляк справді зробив заяву щодо конкуренції з Польщею, але лише в контексті вільної торгівлі та ринкової економіки. Він відзначив, що хоч Україна та Польща займають різні позиції в деяких економічних питаннях, це не загрожує відносинам обох держав. В інтервʼю телеканалу «FreeДом» Подоляк наголосив, що двосторонні відносини України та Польщі перебувають на найвищому рівні. Він також навів у приклад перемовини Польщі та України в галузі сільського господарства, сказавши, що «ця дискусія не приведе до розривів чи чогось подібного». 

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть дискредитувати відносини України та Польщі. Крім того, у такий спосіб вони хочуть налаштувати поляків на скептицизм щодо українців та допомоги їм. Мовляв, українці справді є невдячними та лише використовують Польщу у своїх інтересах. Однак це не так — українці допомагають розвивати польську економіку та роблять цінний вклад у культуру держави. Про це свідчить рівень співпраці між поляками та українцями в низці галузей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись