Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Бути другом США ще гірше, ніж ворогом

Польськомовні анонімні телеграм-канали поширюють дописи з меседжем, нібито бути ворогом США краще, ніж другом. Мовляв, Україна продалася, а США хочуть «кинути» її напризволяще зі своїми проблемами. 

Зокрема, їх автори стверджують, що українці своїми життями виплачуватимуть кредити Заходу та «шалені відсотки». Натомість позики, на їхню думку, слугують лише для продовження війни та «значного послаблення» української економіки. Автори зазначають, що деякі європейські країни «захищають свої національні інтереси». Вони також наголошують, що допомога Україні шкодить Польщі, а «надто сильний вплив» США на польську політику становить загрозу її національній безпеці. На додачу, Україна нібито створює справжні «економічні проблеми» для Польщі — мовляв, кількість мігрантів невпинно зростає, через що зростають і витрати на «їх утримання», а разом із тим і рівень кримінальних загроз. 

Цей текст містить низку штампів російської пропаганди. Зокрема, інформація про «шалені відсотки» кредитів для України та «загрозу національній безпеці Польщі» з боку України є субʼєктивним твердженням. Насправді польський уряд визначив саме Росію як головну загрозу власній безпеці в низці програмних документів, таких як Національна безпекова доктрина. Заяви про «загрозу українських мігрантів» є маніпуляцією. Окрім того, в дописах містяться елементи, непритаманні носіям польської мови. Зокрема, назва «англосакси» та інші слова на її основі, які можна побачити в тексті, використовуються якраз радше російськими пропагандистами. 

Публікуючи такі матеріали, вони хочуть перебільшити масштаб внутрішніх проблем України та звинуватити всіх, окрім Росії та її «друзів», у потенційних загрозах безпеці континенту, а також дискредитувати й зупинити допомогу Заходу для України. Насправді саме Росія та її дії проти України спричинили всі ці проблеми та становлять загрозу для інших країн-сусідів України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись