Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Повітряних силах ЗСУ визнали, що «українські ракети ППО прилітають» у житлові будинки

Російські медіа поширюють інформацію, мовляв, ЗСУ підтвердили, що вони розміщують комплекси ППО біля житлових будинків, та визнали «прильоти у будинки мирних жителів». Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що пропагандисти навмисно вирвали з контексту та спотворили цитату представника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната. Зокрема, він не говорив про «навмисне розміщення сил ППО біля житлових будинків». В ефірі національного телемарафону 16 липня Ігнат повідомив, що сили української системи протиповітряної оборони розташовані так, щоб захищати насамперед мирні міста, а також важливі обʼєкти критичної та військової інфраструктури. Він наголосив, що через те, що наявними засобами ППО неможливо покрити всю територію України, ці комплекси розташовують поблизу населених пунктів. 21 липня Ігнат навіть відреагував на дезінформацію, заявивши, що її поширює саме Росія.

За словами спікера, пропагандисти роблять подібні заяви, щоб викликати паніку серед українців та виправдати свою агресію проти України. «Детектор медіа» вже писав про те, як ще пропагандисти підтримують свій меседж про «шкоду» української ППО для цивільних. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись