Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Місцева влада Херсонщини впродовж років ігнорувала питання щеплень

Російські пропагандисти в анонімних телеграм-каналах стверджують, нібито на тимчасово окупованих територіях Херсонщини «нова влада» проводить активну кампанію вакцинації після підриву Каховської ГЕС. Мовляв, влада в Україні ігнорувала щеплення та закликала громадян їх не робити. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що насправді місцева влада Херсонщини системно нагадувала дорослим та дітям робити планові щеплення. Окрім того, що підрив дамби Каховської ГЕС є саме злочином росіян, Міністерство охорони здоровʼя України періодично нагадує про планові щеплення для дорослих та дітей. Аналітики проєкту зазначають, що в мережі є низка доказів того, що не лише МОЗ, а й місцева влада Херсонщини систематично нагадувала про вакцинацію місцевим. 

Після підриву Каховської ГЕС росіяни вакцинували населення Олешок від гепатиту А, черевного тифу та правця. Однак попри обіцянки трьох щеплень для цивільних, насправді зробили їм лише одне. Водночас по три щеплення отримали російські «поліцейські» та військові. Також місцеві гауляйтери обіцяли цивільним роздати по 10 тисяч рублів за вакцинацію від гепатиту А. Насправді гроші дали лише тим українцям, які мають російський паспорт. 

Використовуючи питання вакцинації, пропагандисти хочуть дискредитувати українську владу та перекласти відповідальність за злочини росіян на жертву агресії. Мовляв, Росія почала війну, щоб «навести порядок». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись