Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна вбила російського журналіста касетними снарядами, які передали США

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито українські війська вбили російського журналіста Ростислава Журавльова касетними боєприпасами, які надали США. Міжнародні організації та західні медіа висловили занепокоєння щодо його загибелі та закликали провести розслідування обставин смерті, фактично підхоплюючи меседж пропагандистів. 

Насправді ж інформація про те, що Журавльова вбили саме касетними боєприпасами, є лише в каналах та спільнотах, що поширюють проросійську риторику в соцмережах. Жодних достовірних доказів цього в них не представлено. Крім того, Ростислав Журавльов брав особисту участь в агресії проти України, що доведено численними фото зі зброєю та нацистською символікою, а також його дописами в соцмережах. Чоловік працював на РІА «Новости», яка є державною російською інформаційною агенцією, тому фактично був пропагандистом. Про це міжнародній спільноті нагадав Медіарух України після того, як щодо ситуації висловилася генеральна директорка ЮНЕСКО, повторюючи штампи пропагандистів. 

Поширюючи подібні меседжі, вони хочуть заплутати інформаційний простір за кордоном. Для цього вони використовують підміну понять. Мовляв, Україна вбиває свободу слова та журналістів західною зброєю. Вкупі з дискредитацією допомоги західних партнерів це також має на меті і дискредитацію ЗСУ. Ситуація із Журавльовим є ще одним прикладом того, як легко поширюється бездоказова дезінформація росіян у міжнародному інфопросторі, що теж допомагає агресорові продовжувати виконання своїх злочинів проти України. Нагадуємо, що з початку повномасштабної війни в Україні загинули загалом 65 медійників, чиї історії теж заслуговують уваги світової спільноти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись