Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада заздалегідь планувала обстріл Преображенського собору в Одесі

Російські пропагандисти в медіа та анонімних телеграм-каналах стверджують, нібито Україна заздалегідь планувала атаку на Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі. Мовляв, це підтверджується тим, що статтю у вікіпедії про собор доповнили інформацією про зруйнування за кілька годин до ударів російськими ракетами по Одесі. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що таке твердження має конспірологічний характер і що насправді інформацію додали до статті вже після того, як стало відомо про руйнування будівель в Одесі внаслідок атаки росіян. У проєкті взяли коментар в адміністратора української вікіпедії Анатолія Луцюка. Він відзначив, що в історії редагування вікіпедії використовується часовий пояс UTC, тобто з різницею 2 годин від Київського часу. 

Поширюючи подібні теорії змови, пропагандисти хочуть виправдати злочини росіян та перекласти відповідальність за них на українців. «Детектор медіа» що два тижні пояснює, як іще агітпроп використовує конспірологію у своїх цілях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись