Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час одного із виступів Джозефа Байдена люди скандували нецензурні слова

Таку інформацію поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях ідеться, що Джозеф Байден виступав перед американцями з промовою щодо законодавчої ініціативи. Проте, за словами авторів фейкового повідомлення, натовп був незадоволений політиком і почав скандувати нецензурні слова у відповідь. У публікаціях дописують, що розлючений натовп вигукував «f*ck you, Joe» — «іди до біса, Джо». На підтвердження цього додають відеодоказ — нібито справжній запис виступу американського президента. Це — брехня. 

Проаналізувати кейс вдалося фахівцям проєкту VoxCheck, які перевірили автентичність відео та визначили, що воно скомпільоване. Насправді до оригінальної аудіодоріжки додали нецензурні вигуки, які буцімто спрямовані на президента США. За допомогою зворотного пошуку в Google фактчекери також знайшли справжнє відео виступу Джо Байдена, яке опублікували ще в липні 2022 року. Власне, одяг посадовця, його аксесуари та локація зйомки збігаються із пропагандистським роликом — найімовірніше, автори фейку використали саме це відео. Щодо самої промови, то політик говорив про впровадження закону, який посилить безпеку місцевих громад. Наприклад, законодавча ініціатива передбачає обмежити користування зброєю для окремих категорій осіб. 

Пропагандисти використали момент, коли слухач втрутився у виступ Байдена, заявляючи, що «американцям слід іще докласти зусиль», а політик попросив слухача сісти. При цьому інші почали вигукувати «Джо Байден! Так!», тобто у такий спосіб підтримали дію посадовця — впровадити закон і розпочати перші кроки щодо мінімізації насильства з використанням зброї. 

Пропагандисти системно намагаються дискредитувати президента США, показуючи його «недолугість» та «нетямущість». Нібито стратегічний партнер України взагалі некомпетентний і не заслуговує на визнання. У такий спосіб автори висміюють західних лідерів та намагаються навернути на думку, що російські політики, скажімо, більш притомні і ніколи з ними не стається жодних казусів: вони «успішні», їх «повсюдно підтримують» та намагаються «наслідувати». У такий спосіб агітпроп зневажає, наприклад, і Володимира Зеленського, протиставляючи його еталонним бастіонам російської політики. 

Аналітикині та аналітики нещодавно спростовували схожі кейси про очільника Білого дому, де намагалися підірвати його авторитет. Читайте останні: як Джо Байден буцімто купує книжки про деменцію, «нюхає» підлітка чи буцімто заснув під час зустрічі з президентом Ізраїлю. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись