Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські діти «страждають» від тотальної українізації

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях пишуть, що діти в Україні «не хочуть» вивчати українську мову через «тотальну українізацію» суспільства. Тобто автори натякають, що освітяни зумисне змушують школярів вивчати українську мову, а ті пручаються. У публікаціях наводять цифри, нібито наскільки відсотків вивчення української мови зменшилося, та підсумовують: «українців змушують поринати в культуру, але їм це не потрібно». На підтвердження такої тези пропагандисти посилаються на матеріал французької газети Le Monde. 

Фактчекери VoxCheck опрацювали кейс і визначили, що в матеріалі Le Monde медійники справді пишуть про погіршення загального рівня знань в українських дітей. Причиною цього вони назвали російську агресію, повномасштабне вторгнення й атаки на цивільну інфраструктуру, зокрема обстріли шкіл. За допомогою зворотного пошуку в Google фахівці знайшли матеріал і додатково його проаналізували. У ньому вказано, що 57% вчителів спостерігають погіршення знань учнів з української мови, до 45% — зниження математичних навичок, до 52% — іноземних мов. Дошкільна освіта також має проблеми: близько ⅔ дітей дошкільного віку не відвідують садочки. У прифронтових зонах ця цифра становить ¾. Посилаються в матеріалі на пресреліз ЮНІСЕФ, у якому ці дані наводять.  

Проте ні ЮНІСЕФ, ні журналісти французької газети НЕ звинувачували у так званій «тотальній, примусовій та насильницькій українізації». Це просто вигадка пропагандистів, які вирішили зманіпулювати даними та пояснити, нібито діти пручаються вивчати мову, хоча це абсолютно не так. Такі цифри — це результат агресії Росії проти України, щоденних обстрілів мирних українських міст, критичної та цивільної інфраструктури. Ідеться про те, що українські діти не заперечують вивчення предметів, не висловлюють повсюдного незадоволення, в Росія перешкоджає їхньому якісному навчанню, і доказом цього є дослідження від ЮНІСЕФ. 

Прочитайте наш кейс, коли пропагандисти брехали, що вони обстріляли нібито базу дислокації ЗСУ у Ромнах. Насправді це виявилася загальноосвітня школа. І за результатами атаки дронами Shahed загинуло чотири людини: директорка школи, заступниця директора, секретарка та бібліотекар. На момент влучання безпілотника у школі перебувало 19 освітян. 

Як Росія виправдовує депортацію та інші воєнні злочини в Україні, спрямовані проти українських дітей, — читайте в нашому дослідженні

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись