Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Захід заявив, що готується до програшу України у війні

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Захід готується до програшу у війні, адже, мовляв, український контрнаступ буде провальним. Буцімто Захід нічого не очікує від нашої країни, тому «планує її майбутнє так, ніби вона вже провалила контрнаступ». У своїх повідомленнях автори посилаються на матеріал видання Foreign Affairs.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що у статті Foreign Affairs нічого не сказано про необхідність планування майбутнього України «уже як після провалу контрнаступу». Автори фейку просто вигадали ці тези з матеріалу. Тим часом, автори статті писали, що Заходу варто планувати підтримку України в довгостроковій перспективі, оскільки зараз чіткого плану, що буде після контрнаступу, немає. Далі автори наголосили, як західні високопосадовці неодноразово заявляли, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть показати, що Захід зневірився в Україні. Нібито західні політики вже не хочуть підтримувати нашу країну, бо знають, що вона «програє». У такий спосіб автори підривають довіру до Заходу як стратегічного партнера України й прагнуть створити видимість, що Україна невдовзі нібито залишиться без партнерів й програє Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись