Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росіяни ефективно нищать західну техніку в Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що через постійні російські обстріли окупантам вдалося знищити багато техніки й, зокрема, «третину річного виробництва ракет до Patriot».

Над кейсом попрацювали фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що така теза безпідставна. Ніхто не знає, яку кількість озброєння надали Україні, щоб говорити про точну кількість знищеної техніки.  Загалом у світі є понад 240 вогневих установок Patriot у 19 країн світу,  для них виробляють тисячі ракет із різними характеристиками та для різних потреб. У кожної країни свої потреби й відповідна кількість пускових ракет. Таке число не є сталим, а отже, пропагандисти просто вкидають неправдиву інформацію.

Проросійські автори часто спекулюють на темі західної зброї та перебільшують свої «досягнення», кажучи, що знищили якусь конкретну її кількість. Наприклад, раніше ми спростували фейк, нібито росіяни знищили п’ять пускових установок Patriot. А також пояснили меседж, що уся західна техніка нібито недолуга, тож вона непридатна для використання в Україні. У такий спосіб кремлівська пропаганда лише намагається переконати всіх в ефективності російської техніки. Нібито їй немає рівних, а от усю західну техніку можна легко знищити. Так Москва хоче створити видимість, начебто російські війська постійно перемагають.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись