Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили документ від імені командувача ЗСУ, який просить збільшити місця на цвинтарях для «польських найманців»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що командувач Оперативного командування «Схід» Сухопутних військ ЗСУ Олег Мікац нібито звернувся до адміністрації Запоріжжя з проханням збільшити місця на цвинтарях для «польських найманців». Автори повідомлень прикріплюють «документ-звернення».

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що цей «документ» — несправжній. Зокрема, на його фейковість указують такі помилки: 

  • У «документі» неправильно написано прізвище й посаду адресата. Наразі в Запоріжжі немає мера, і повноваження міського голови до нових виборів здійснює секретар Запорізької міської ради. У всіх документах його підписують як «секретар міської ради», а ось у фейковому документі вказали «голова адміністрації».
  • Фактчекери також виявили фактичні помилки. Наприклад, звернення передбачало збільшення місць на цвинтарі в Шевченківському районі Запоріжжя. Такого району в місті нема. 
  • Також вони виявили лексику, яка не притаманна офіційно-діловому мовленню; До прикладу, пропагандисти у «документі» написали «окупований Донбас». З серпня 2022 року  введено єдине поняття «тимчасово окупована Російською Федерацією територія України».
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись