Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни поширили документ від імені командувача ЗСУ, який просить збільшити місця на цвинтарях для «польських найманців»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що командувач Оперативного командування «Схід» Сухопутних військ ЗСУ Олег Мікац нібито звернувся до адміністрації Запоріжжя з проханням збільшити місця на цвинтарях для «польських найманців». Автори повідомлень прикріплюють «документ-звернення».

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що цей «документ» — несправжній. Зокрема, на його фейковість указують такі помилки: 

  • У «документі» неправильно написано прізвище й посаду адресата. Наразі в Запоріжжі немає мера, і повноваження міського голови до нових виборів здійснює секретар Запорізької міської ради. У всіх документах його підписують як «секретар міської ради», а ось у фейковому документі вказали «голова адміністрації».
  • Фактчекери також виявили фактичні помилки. Наприклад, звернення передбачало збільшення місць на цвинтарі в Шевченківському районі Запоріжжя. Такого району в місті нема. 
  • Також вони виявили лексику, яка не притаманна офіційно-діловому мовленню; До прикладу, пропагандисти у «документі» написали «окупований Донбас». З серпня 2022 року  введено єдине поняття «тимчасово окупована Російською Федерацією територія України».
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join