Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «нечітке припущення»

За допомогою тактики нечітке припущення пропагандисти подають аудиторії потрібні їм меседжі у форматі багаторазового припущення або натяків. Це робиться, щоб викликати більшу довіру, адже сам меседж як такий може звучати непереконливо. Коли люди чують неодноразове нечітке припущення або натяки, вони самі домислюють потрібну для пропагандистів «правду».

Прикладом використання цієї тактики є пропагандистські меседжі, які з'явилися після влучання російських ракет у Хмельницькому і Тернопільській області 13 травня 2023 року. Проросійські анонімні телеграм-канали подали потрібні їм меседжі саме у форматі нечітких припущень різного ступеню. Найменш чіткими з них були такі: «Наслідки прильоту по складу боєприпасів у Хмельницькому. Більша частина об'єкта знищена вибухом та вторинними детонаціями. Інформації про те, що знаходилося на складах, немає, як і фото роботи ДСНС» та «Ось така пам'ятка з'явилась у громадських місцях міст у Хмельницькій області. МОЗ України нагадує про необхідність дотримуватися радіаційної безпеки. Тим не менше, на офіційному рівні поки так ніхто нічого і не пояснив: що ж насправді вибухнуло на складах у Тернопільській області». Такі дописи в комбінації з дещо більш чіткими, де йшлося про уранові сердечники снарядів для британських танків «Challenger 2», були  покликані створити паніку та відчуття радіаційної загрози серед українців, а також показати нібито агресивність та прагнення до ескалації війни з боку західних союзників.

Ще одним прикладом використання натяків у пропаганді є допис іншого проросійського анонімного телеграм-каналу, в якому критикується заява міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, що чоловіки, які незаконно виїхали з України, будуть покарані: «Українець, що знаходиться за кордоном, обурений тим, що нардепи готуються прийняти законопроєкт про кримінальну відповідальність для чоловіків, які виїхали за кордон. Цікаво, якщо такий закон приймуть, що будуть робити сини Данілова та Стефанчука? Та й синки інших чинуш та підприємців. Їм придумають інвалідність??? Чи щось ще?». Тут пропагандисти роблять непрямий натяк на те, що сини вищих посадовців України Олексія Данілова та Руслана Стефанчука нібито незаконно перебувають за кордоном, маючи на меті дискредитувати владу загалом і звинуватити її у подвійних стандартах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись