Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президент Сирії «проігнорував» Зеленського під час конференції, прибравши пристрій для синхронного перекладу

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що український президент відвідав саміт Ліги арабських держав у Саудівській Аравії 19 травня. При цьому, коли Зеленський почав промову, президент Сирії Башар аль-Асад нібито зняв пристрій для синхронного перекладу «на знак протесту». Мовляв, президент Сирії ігнорує Зеленського, коли той говорить про воєнні злочини Росії. Це — неправда. 

За кейс узялися фактчекери Reuters, які пояснили, що Башар аль-Асад вільно володіє англійською, і йому не знадобився пристрій для перекладу на арабську. Водночас у межах саміту відбувалася пряма комунікація між високопосадовцями, а отже, ніхто «не ігнорував» Зеленського. Тим паче інформацію про «протест» сирійського президента публікують лише в російському сегменті соцмереж. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть показати, як Зеленського нібито не шанують у дипломатичних колах. Мовляв, його промови ігнорують, та й взагалі протестують проти нього. У такий спосіб агітпроп спотворює реальність, намагаючись сформувати образ Зеленського як президента-невдахи. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись