Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Влада України примусово вилучатиме землю в людей для «польських найманців»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні нібито планують ухвалити закон (наразі це законопроєкт №8225), який дозволяє владі відчужувати нерухомість — будинки та земельні ділянки. Мовляв, Україна передаватиме будинки у власність «польським найманцям», які воювали у складі Збройних сил України. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що  в законопроєкті №8225 ніде не вказано, що землю чи нерухомість безкоштовно віддадуть «польським найманцям». У законопроєкті йдеться виключно про використання вилученої нерухомості для будівництва, відновлення чи реконструкції об’єктів критичної інфраструктури І та ІІ категорії. 

Цей законопроєкт є доповненням до закону «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності». Тобто він регламентує відчуження земельних ділянок для будівництва або реконструкції об'єктів критичної інфраструктури. У такий спосіб, за словами авторів законопроєкту, вони полегшують спосіб передачі земельної ділянки з комунальної або приватної власності в державну для відновлення інфраструктури. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись