Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна «європеїзується», що аж вводить вагони винятково для трансгендерних осіб

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні вводять вагони-купе для трансгендерних осіб, бо вона хоче «європеїзуватися», нібито попри справжні бажання й запит громадськості. 

Насправді ініціатива про ведення жіночих купе не стосується лише трансгендерних осіб. Насамперед ця ідея зародилася у твіттері, де користувачка скаржилася на дискомфорт у купе, в якому їхало троє чоловіків і вона. Згодом пресслужба «Укрзалізниці» вийшла із заявою, що вони готові провести тестовий період користування жіночих купе, щоб оцінити попит. Тимчасом голова правління Євген Лященко заявив, що компанія має на меті допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним із яких стане пілотний проєкт з жіночими купе. «Укрзалізниця» тестуватиме їх упродовж кількох місяців та разом з громадою і фахівцями ухвалить рішення щодо масштабування ініціативи. Тобто жіночі купе — це і для жінок, і для жінок з дітьми, і для трансгендерних осіб. І насамперед ідеться про їхню безпеку в публічному просторі. Водночас казати, що громадськість зовсім не хоче запровадження жіночих купе, а надто для трансгендерних осіб, — також безпідставно. Якщо користувачку підтримали в коментарях у твіттері й навіть внесли петицію на відповідний сайт (станом на зараз зібрано 24 684 із 25 000 голосів) — попит на пропозицію таки є. 

У такий спосіб пропаганда відійшла від реальної проблеми — безпеки жінок. Нібито Україні найважливіше показати, що вона «європеїзується», та не зважає на бажання українок. Проте навіть у пресслужбі «Укрзалізниці» пояснили, що безпека українців — незалежно від гендеру — є фундаментальним пріоритетом компанії. Власне, для цього й запроваджують ініціативу з жіночими купе, а не аби «похизуватися» перед кимось.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись