Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід створив Україну як «анти-Росію» ще у ХІХ сторіччі

Кремлівські видання поширюють меседж, що, мовляв, Україна та її державність насправді є штучно створеним проєктом «колективного Заходу», що має неформальну назву «анти-Росія». Цей меседж у своєму щорічному Федеральному посланні повторив президент Росії Володимир Путін. Зокрема, він заявив, що так звану «анти-Росію» створили в Австрії в ХІХ сторіччі та що Росія воює саме проти цієї «анти-Росії», оскільки український народ «окупований Заходом», насамперед США. Раніше президент Росії говорив, що Україну також штучно створили в Австро-Угорщині або інших західних країнах.

На цей меседж у посланні звернули увагу журналісти української новинної служби BBC. Вони зазначають, що є низка історичних свідчень, що спростовують зазначені твердження.  

У такий спосіб Росія знову хоче перекласти відповідальність за свої злочини на жертву. Крім того, саме так пропагандисти хочуть виправдати свою агресію проти України: через боротьбу з «зовнішнім ворогом». Нібито Україна не має жодного значення, оскільки нею «керують» ззовні. «Детектор медіа» раніше пояснював як Росія знецінює українську державність за допомогою словосполучення «київський режим».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись