Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа і США тягнуть Україну на «дно бездуховності»

Кремлівські видання впродовж тривалого часу поширюють меседж, що, мовляв, «колективний Захід» загруз у власній бездуховності й тягне за собою Україну. Як «докази» пропагандисти вигадують різні історії — як от, наприклад, про легалізацію педофілії та зоофілії в Іспанії. Вони також виривають рішення та ідеї з контексту, як от  нібито рішення англіканської церкви про гендерно-нейтральне визначення Бога. Меседж у своєму щорічному Федеральному посланні повторив президент Росії Володимир Путін. Зокрема, він заявляв, що «лише чоловік та жінка можуть бути родиною», «моральній деградації» в Росії не місце і що однією з причин для війни проти України є «захист світової моралі». 

Подібні дописи є очевидною спекуляцією, оскільки поняття духовності є субʼєктивним, а проблема дискримінації за будь-якою ознакою, включно з сексуальною та гендерною ідентифікацією — ні. Якщо говорити про фейки щодо педофілії та зоофілії, то у такому разі йдеться про нещодавно прийнятий пакет прогресивних законів у Іспанії. Зокрема, вони забезпечують права жінок йти в оплачувану «менструальну відпустку» та знімають низку обмежень щодо абортів. Однак ці закони не стосуються зоофілії чи педофілії. Якщо розібрати історію про гендерно-нейтральне визначення Бога, то головні інституції англіканської церкви лише оголосили про бажання розглянути це питання цієї весни. Крім того, заклики Європи та США у цьому контексті мають лише рекомендаційний характер,  і уряд України має вирішальне слово щодо того, чи впроваджувати їх у життя, чи ні.

У такий спосіб Росія знову звертається до приниження та висміювання представників ЛГБТ-спільноти. Крім того, так агітпроп вкотре виправдовує свою агресію проти України. Однак досвід свідчить, що якщо аналізувати статистику щодо ступеня сексуального насилля у країнах ЄС та Росії, то саме Росія має гірше становище. «Детектор медіа» раніше пояснював чому тема російської дезінформації щодо представників ЛГБТ-спільноти важлива для висвітлення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись