Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Байден «наказав Зеленському розпочати наступ якнайшвидше»

Російські медіа поширюють інформацію, що, мовляв, під час свого візиту президент США Джо Байден наказав Президенту України Володимиру Зеленському активізувати дії української армії та розпочати контрнаступ. При цьому пропагандисти посилаються на матеріал видання Politico. Нібито його автори зазначають, що Україна має розпочати контрнаступ уже зараз, оскільки темпи надання допомоги з боку Заходу значно сповільняться. Це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake зʼясували, що в статті Politico немає згадок про сповільнення надання допомоги Україні та «накази» Байдена. Матеріал присвячений підсумкам Мюнхенської конференції з безпеки та тоді ще майбутньому європейському турне президента США. Автори статті стверджують: «Американські чиновники вважають, що оборона України ось-ось сягне критичної фази, коли Росія розпочне свій довгоочікуваний наступ. Адміністрація Байдена наполегливо закликає адміністрацію президента Володимира Зеленського закріпити досягнуті успіхи та, можливо, завдати  власного контрудару». 

Російські медіа неправильно цитують видання та надають неточний переклад фразування з неї. Наприклад, якщо йдеться про темпи постачання зброї, то в оригіналі матеріалу використовується слово freely (вільно). Натомість пропагандисти перекладають його як «повільно». 

У такий спосіб російський агітпроп хоче знову акцентувати «нездатність» України до самостійних рішень. Також пропагандисти хочуть переконати свою авдиторію, що Захід уже втомився від допомоги Україні, однак нещодавні рішення про надання нових пакетів військової та фінансової допомоги доводять зворотне. Російські медіа досі поширюють дезінформацію щодо візиту президента США до Києва. «Детектор медіа» вже публікував добірку головних меседжів, які пропагандисти поширюють щодо цього. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись