Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Макрон зізнався у спробах скинути владу в Кремлі

Російські медіа та високопосадовці поширюють дописи, згідно з якими президент Франції Емануель Макрон нібито зізнався у тому, що хотів «скинути» владу в Росії. Пропагандисти впевнені — він заявив це під час Мюнхенської конференції з безпеки. 

На цей меседж у посланні звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони проаналізували виступ Макрона на Форумі та зʼясували, що він не казав цього. Насправді він навпаки наголосив, що зміна режиму в Росії здається йому нереалістичною ідеєю, оскільки попередній досвід змін режимів у інших країнах, на його думку, не приніс ефективного результату. Наприкінці виступу Макрон заявив, що не розуміє, хто буде наступним керівником режиму та як це зробити.

У такий спосіб Росія знову хоче перекласти відповідальність за свої провали на «зовнішні сили». Крім того, пропагандисти часто вдаються до теорій змови — у такому разі йдеться про теорію, в якій «Захід хоче» силового перевороту влади в Росії, збивши країну «з успішного курсу». Проте саме так російський уряд намагається перекрити власні провали, а саме демографічну кризу, жахливу бідність та відсутність низки свобод.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись