Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний відмиває кошти на закордонну нерухомість

Російські медіа поширюють дописи, нібито головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний використовує свою доньку як «живий офшор» для придбання нерухомості за кордоном. Як наслідок, пропагандисти стверджують — імідж Залужного на Заході «впаде» як картковий будиночок. Це — фейк.

На кейс звернули увагу у виданні The Insider. Згідно з їхнім дослідженням, першоджерелом фейку є анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику. Саме у них з’явились «скани» реєстраційних свідоцтв на вілли у місті Лас-Пальмас на острові Гран-Канарія та в чилійському місті Вальпараїсо. Про несправжність «сканів» свідчить англомовне написання імені доньки Залужного як Kristina Zaluzhnaya. В українських документах використовується українська транслітерація імен, відповідно, правдивим є варіант Khrystyna Zaluzhna. Крім того, аналітики проєкту VoxUkraine перевірили кадастрові коди на нерухомість, зазначені у «свідоцтвах», і з’ясували, що вони фейкові. 

У такий спосіб російський агітпроп хоче підірвати репутацію українського військового керівництва за кордоном та спричинити зневіру до нього серед українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись