Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Борис Джонсон назвав Нормандський формат «дипломатичною імітацією»

Таку тезу поширили російські медіа. Мовляв, експремʼєр Великої Британії Борис Джонсон назвав Нормандський формат «дипломатичною імітацією». Пропагандисти вважають, що це доказ відсутності бажання Європи воювати далі «до останнього українця». Це — маніпуляція.

26 січня Борис Джонсон дав інтервʼю телеканалу «Рада». Аналітики проєкту   VoxCheck зʼясували, що саме на нього посилаються пропагандисти, вирвавши фразу з контексту. Журналістка телеканалу запитала в експремʼєра як переконати західних лідерів надавати Україні більше допомоги. На це Джонсон відповів, що Нормандський процес та Мінські домовленості були «фундаментальним уроком», який Європа вже добре засвоїла.

«Якісь санкції ми тоді застосували, запустили цю дипломатичну імітацію під назвою Нормандський процес і нічого не досягли. І Путін зробив висновок, що Захід його не зупинятиме. Ось це і була помилка. Я думаю, зараз усі це бачать і розуміють, що Україні необхідно дати те, чого Україна потребує», — сказав експремʼєр. 

Хоч експремʼєр і назвав Нормандський формат «дипломатичною імітацією», насправді він не виступав проти мирного врегулювання та участі Європи у ньому. 

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за напад на країни Заходу, акцентуючи «нездатність» України самостійно визначати свою долю. Доволі часто вони використовують інтервʼю іноземних високопосадовців, вириваючи потрібні фрази з контексту. «Детектор медіа» вже публікував добірку маніпуляцій, які пропагандисти поширювали на основі інтервʼю експремʼєра Ізраїлю Беннетта. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись