Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Молдова провокує Росію на загострення відносин із «колективним Заходом»

Російські медіа поширюють меседж, що, мовляв, Президент України Зеленський та президентка Молдови Санду змовилися задля ескалації ситуації у Придністров‘ї. Пропагандисти стверджують, що саме вони намагаються спровокувати Тирасполь на агресію і саме задля цього Майя Санду хоче вступу Молдови до НАТО. Крім того, російські ЗМІ переконані — експрем‘єрку Молдови замінили саме за вказівкою Держдепартаменту США та Зеленського.

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisInfo. Вони зазначають, що прокремлівські медіа і далі сприймають Молдову як частину сфери російського впливу. З огляду на це, вони й поширюють наративи, що критикують теперішній прозахідний уряд Молдови. Зокрема, Росія звинувачує молдовський уряд у припиненні діалогу з Росію щодо знижки на постачання газу, а також підтримці України. У липні минулого року президентка Санду оголосила про наміри посилити боєздатність Молдови, водночас зберігаючи нейтралітет. 

У такий спосіб російський агітпроп хоче дестабілізувати ситуацію в Молдові, щоб скористатися нею задля ескалації ситуації у Придністров‘ї. Також через такі меседжі пропагандисти хочуть переконати українців у тому, що навіть найближчі союзники відвернулись від України, однак реальність доводить зворотне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись