Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Захід розкрив карту своїх планів, де України майже немає

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, буцімто Захід визнав, що Україна може зникнути з карти світу, оскільки «втомився і більше не хоче боротися з катастрофічними наслідками, спричиненими провалом контрнаступу ЗСУ». Вони посилаються на статтю автора видання Al-Ayyam Абделя Маджида Суайлема і поширюють зображення «карти», згідно з якою західні партнери нібито ведуть свою політику. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фактчекери проєкту The Insider. Вони зʼясували, що автор статті є співробітником не відомого марокканського журналу з цією назвою, а однойменного меншого палестинського видання. Суайлем не вказав у своєму матеріалі жодного західного політика, який говорив про можливе зникнення України з карти світу, а посилається лише на висловлювання однієї особи, а саме — заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва. Висловлювання західних політиків про «зникнення України» в мережі знайти не вдалося. Фахівці проєкту також проаналізували інші матеріали автора, зокрема про майбутні парламентські вибори в Польщі, та виявили купу недостовірної інформації. 

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати в українців паніку та зневіру в підтримці західних партнерів. Мовляв, Захід кинув Україну напризволяще, тому треба «брататися» з Росією. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки, що стосуються підтримки країн Заходу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись