Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЄС просить надати дітям Зеленського, Резнікова та Кулеби іспанське громадянство

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа та анонімних телеграм-каналах, стверджують, що Єврокомісія та Європейська Рада нібито офіційно звернулися з листом до короля Іспанії з проханням надати посвідку на постійне проживання в його країні дітям Президента України, ексміністра оборони та міністра закордонних справ, а також інших українських високопосадовців. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Вони зʼясували, що «лист», який поширюють пропагандисти, є підробкою, імовірно, створеною на основі листа Європейської Ради королю Марокко Мохаммеду VI від 9 вересня 2023 року. Цей лист можна знайти на офіційному сайті Європейського Союзу. Тимчасом «листа», про який говорять пропагандисти, там немає, що нетипово, оскільки всі листи та заяви інституцій ЄС публікуються на сайті. «Листа» немає і на сайті Єврокомісії. Крім того, російські медіа так і не змогли визначитися щодо статусу, який «просять» для дітей українських чиновників. Якщо одні пишуть про «громадянство», то інші про «підданство», в той час як у «листі» йдеться про посвідку на постійне проживання. Процедура отримання посвідки в Іспанії через звернення до короля є нелогічною, оскільки і без нього її можна отримати за спрощеною схемою згідно з Директивою Європейської ради 2001/55/ЄС. Окрім того, у «листі» перераховані лише особи чоловічої статі із суто російською транскрипцією імен та прізвищ, що не збігається з офіційною транскрипцією для українських закордонних паспортів. Фейк було спростовано Центром протидії дезінформації РНБО України. 

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську владу та викликати серед населення паніку щодо «всеосяжної мобілізації». Мовляв, поки одних на вулиці ловлять і доправляють у ТЦК, дітей політиків вивозять за кордон, щоб їх не брали на війну. «Детектор медіа» раніше розповідав і про інші фейки щодо мобілізації в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись