Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці обкрадають родини загиблих військових

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, нібито троє злодіїв обікрали будинок сімʼї загиблого військового під час його похорону на Львівщині у 2023 році. Мовляв, поки захисників ховають, інші українці їх обкрадають. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що сюжет, який поширюють як доказ цього меседжу, опублікували 25 липня 2016 року. Подія сталася 22 липня того ж року в місті Золочів Львівської області. Крадії залізли до будинку під час похорону військовослужбовця Андрія Швеця, який служив добровольцем під час проведення Антитерористичної операції на сході України. Пізніше поліція затримала підозрюваних — трьох підлітків, які вкрали гроші та майно на приблизну суму 40 тисяч гривень.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб висміяти та дискредитувати українців. «Детектор медіа» раніше спростовував й інші вигадки росіян про українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись