Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські військові та біженці за кордоном поширюють стійкі до антибіотиків захворювання

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, нібито українські військові, яких відправляли на лікування за кордон, та біженці заражались інфекціями в українських лікарнях, а потім поширювали ці захворювання в ЄС. Мовляв, ці інфекції є стійкими до більшості антибіотиків, а це нібито доводить, що США тестують біозброю в Україні. При цьому вони посилаються на статтю Financial Times.

На меседж звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що це неправда. У статті Financial Times за 2 жовтня під назвою «Українські інфекції свідчать про зростання загрози антибіотикорезистентності» йшлося про те, що вторгнення Росії в Україну ще у 2014 році сприяло збільшенню кількості стійких до ліків інфекцій у Західній Європі. Як вказують автори, це могло статися через токсичність важких металів у кулях, від яких було отримано травми та поранення, що могло призвести до інфекцій, а також безрозбірне використання антибіотиків. Ситуація також ускладнювалась тим, що медичні заклади в регіонах бойових дій часто було пошкоджено, тестів для визначення необхідного антибіотика багато де не було, а місцеві жителі, які були змушені покинути регіон, могли переносити ці хвороби. У статті також вказали, що після початку повномасштабного вторгнення через прибуття українських військових та біженців до країн ЄС дійсно спостерігалося зростання кількості стійких до ліків інфекцій. Зокрема, вони пояснюють це тим, що в окремих регіонах система охорони здоровʼя була перевантаженою.

Натомість фахівці VoxCheck вкотре наголошують, що в Україні немає біолабораторій США, і жодна країна не займається тут виготовленням чи тестуванням біологічної зброї. Крім того вони зʼясували, що стійкість до антибіотиків є міжнародною тенденцією, що відбувається через обмежену кількість наявних ефективних препаратів та малу кількість нових лікарських розробок. За даними видання, навіть держави, що витрачають багато коштів на фінансування системи охорони здоровʼя, не можуть упоратися з цією проблемою.

Пропагандисти поширюють цей меседж, щоб дискредитувати українців та викликати штучну паніку щодо їх присутності в Європі. Мовляв, допомагати українцям небезпечно. «Детектор медіа» писав і про інші меседжі та фейки, якими Росія намагається дискредитувати як українських військових, так і біженців

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись