Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Захід розкрив карту своїх планів, де України майже немає

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, буцімто Захід визнав, що Україна може зникнути з карти світу, оскільки «втомився і більше не хоче боротися з катастрофічними наслідками, спричиненими провалом контрнаступу ЗСУ». Вони посилаються на статтю автора видання Al-Ayyam Абделя Маджида Суайлема і поширюють зображення «карти», згідно з якою західні партнери нібито ведуть свою політику. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фактчекери проєкту The Insider. Вони зʼясували, що автор статті є співробітником не відомого марокканського журналу з цією назвою, а однойменного меншого палестинського видання. Суайлем не вказав у своєму матеріалі жодного західного політика, який говорив про можливе зникнення України з карти світу, а посилається лише на висловлювання однієї особи, а саме — заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва. Висловлювання західних політиків про «зникнення України» в мережі знайти не вдалося. Фахівці проєкту також проаналізували інші матеріали автора, зокрема про майбутні парламентські вибори в Польщі, та виявили купу недостовірної інформації. 

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати в українців паніку та зневіру в підтримці західних партнерів. Мовляв, Захід кинув Україну напризволяще, тому треба «брататися» з Росією. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки, що стосуються підтримки країн Заходу. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join