Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Євросоюзу вигідна поразка України у війні

Таку тезу поширили в прокремлівських медіа. У повідомленнях дописували, як Захід нібито намагається знищити Україну, «звести її в могилу», аби вона дедалі програвала у війні. Закликали побрататися з Росією, натомість із країнами Заходу краще «розірвати стосунки». Адже, на думку авторів, Захід не зацікавлений в українській перемозі. У публікаціях посилаються на матеріал іноземного видання, в якому викладені ці тези з покликанням на «авторитетні джерела». 

Аналітики проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що іноземний матеріал, на який посилаються пропагандисти, виявився переповнений кремлівськими меседжами. Тобто автор висловив своє бачення стосовно російсько-української війни. Опублікували матеріал на одному зі словацьких новинних сайтів. Серед іншого його автор повторював безліч дезінформаційних вкидів, які збігаються з російським порядком денним. Наприклад, війна буцімто «цікава Заходу заради заробітку» чи що з Росією краще «дружити та співпрацювати» тощо. Але це точно не офіційна позиція словацького уряду, а власна думка автора в колонці. 

Використовуючи цитати громадських діячів, військових, політиків та інших публічних особистостей, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам журналіст, отже, йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Хоча наскільки авторитетна інформація, що викладена в колонці, у публікаціях не характеризують.  Зрештою, пропагандисти часто використовують тактику апелювання до авторитету

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись