Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецька фастфуд-мережа закликає у своїй рекламі «поговорити про щось важливіше, ніж Україна»

Таку інформацію поширили в прокремлівських телеграм-каналах. У повідомленнях розповідають, що німецька мережа фастфуду Burgermeister нібито запустила рекламну кампанію — «поговорити про щось важливіше, ніж Україна». Натомість пропонують говорити про «нову лінійку смачних і соковитих бургерів». У публікаціях додають скриншот нібито з рекламного відео. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували цей кейс і встановили, що відеоролик скомпілювали за допомогою відеоредактора. Водночас представники німецької бургерної зазначили, що вони не запускали такої кампанії та жодного стосунку до створення відео не мають. І для монтажу цього ролика пропагандисти використали нарізку різних новинних сюжетів про Україну, а в другу частину відео вставили справжню рекламу Burgermeister, яка розміщена на головній сторінці вебсайту.

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів/газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Читайте останні фейки на цю тематику, де Росія замилює очі несправжніми витворами вуличного мистецтва й попкультури: як нібито в Гаазі, столиці європейського правосуддя, створили графіті зі зображенням Зеленського, який висить на шибениці; буцімто британська газета The New European вийшла з обкладинкою, де український президент сидить на колінах у Далай-лами; а про несправжнє зображення заціпенілого Володимира Зеленського від постаті диктатора Путіна та Ісуса Христа — читайте ось тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись