Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Німецька фастфуд-мережа закликає у своїй рекламі «поговорити про щось важливіше, ніж Україна»

Таку інформацію поширили в прокремлівських телеграм-каналах. У повідомленнях розповідають, що німецька мережа фастфуду Burgermeister нібито запустила рекламну кампанію — «поговорити про щось важливіше, ніж Україна». Натомість пропонують говорити про «нову лінійку смачних і соковитих бургерів». У публікаціях додають скриншот нібито з рекламного відео. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували цей кейс і встановили, що відеоролик скомпілювали за допомогою відеоредактора. Водночас представники німецької бургерної зазначили, що вони не запускали такої кампанії та жодного стосунку до створення відео не мають. І для монтажу цього ролика пропагандисти використали нарізку різних новинних сюжетів про Україну, а в другу частину відео вставили справжню рекламу Burgermeister, яка розміщена на головній сторінці вебсайту.

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів/газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Читайте останні фейки на цю тематику, де Росія замилює очі несправжніми витворами вуличного мистецтва й попкультури: як нібито в Гаазі, столиці європейського правосуддя, створили графіті зі зображенням Зеленського, який висить на шибениці; буцімто британська газета The New European вийшла з обкладинкою, де український президент сидить на колінах у Далай-лами; а про несправжнє зображення заціпенілого Володимира Зеленського від постаті диктатора Путіна та Ісуса Христа — читайте ось тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join