Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Гаазі створили графіті зі зображенням Зеленського, який висить на шибениці

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в нідерландському місті Гаага невідомі намалювали графіті зі зображенням Зеленського, який висить на шибениці. Мовляв, увесь світ хоче позбутися його. Автори дописують, що це зробили, мовляв, польські митці та мисткині. Це — неправда. 

Німецькі фактчекери проєкту Correctiv опрацювали кейс і встановили, що такого графіті не існує. Спочатку вони проаналізували місцевість Гааги та виявили, що вулиці, зображеної на графіті, немає в цьому місті. Це вони визначили за допомогою унікального розташування дерев чи цегли, яка обрамлює їх, та інших маркерів. Згодом вони з’ясували, що на фото зображене швейцарське місто, яке неподалік Цюриха. 

Тож фактчекери звернулися до місцевого самоврядування з питань будівництва, щоб з'ясувати, чи таке графіті існує у швейцарському місті. Там відповіли, що такого графіті не існує. Найімовірніше, зображення створили за допомогою фотошопу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись