Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Туреччина визнала, що Крим — «це російська територія і такою буде завжди»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідають, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган нібито зробив заяву про Крим, який «є російською територією і такою буде завжди». Автори фейкового повідомлення дописують, що турецький президент буцімто дає чіткий сигнал усьому світу про те, що продовжувати озброювати Україну «безглуздо і безперспективно». Посилаються у таких публікаціях на інтерв’ю Ердогана американському телеканалу PBS. Це — брехня.

Фактчекери проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що президент Туреччини не робив таких заяв в інтерв’ю, а пропагандисти просто вигадали це. Натомість він сказав, що, на його думку, на сьогодні Росію неможливо змусити залишити тимчасово окупований півострів, але «час покаже».

Туреччина проявляє стійку позицію щодо підтримки України й засудження окупації та подальшої анексії українського Криму Росією. Та наголошує, що кримськотатарський народ залишається вірний України, але не агресорові. А під час виступу на саміті Кримської платформи 23 серпня 2023 року лідер Туреччини також наголосив, що Крим є частиною України, і Туреччина говорить про це «на всіх міжнародних майданчиках».

Що писали пропагандисти про двосторонню зустріч Путіна й Ердогана в Сочі 4 вересня 2023 року — дізнайтеся тут

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись